torstai 14. tammikuuta 2016

Moottorin purku ja kasaus

Aloimme purkamaan moottoria kolmen hengen ryhmässä.
Tästä kaikki alkoi. (Ford escort 1.6)


 


















 Ensiksi irrotimme imu -ja pakosarjan. Imusarjan irrotuksesta ei erillistä kuvaa ole mutta se irroitetaan hyvin samalla tavalla kuin pakosarja. Pakosarja kuljettaa sylinterissä syntyvät pakokaasut auton takaosaan pakoputkea pitkin ja se myös hiljentää ääntä äänenvaimentimien avulla. Imusarjan kautta tulee polttoaineilmaseos sylinteriin jossa se puristetaan ja sytytetään jotta siitä saadaan liike-energiaa.



Pakosarja
Imusarja

pakosarjan irrotusta




















Tämän jälkeen irrotimme jakohihnan ja venttilikopan. Jakohihnan avulla venttiilit liikuvat oikeaan aikaan, siksi pitääkin jakohihnan aojitus olla aina kohdalla. Venttiilikoppa suojaa venttiileitä ja pitää öljyn moottorin sisällä.



Venttiilikoppa
Jakohihna irti



















jakohihna paikalla




















Seuraavaksi vuorossa oli sylinterikannen irrotus. Sylinterikannessa on palotila jossa polttoaineilmaseos puristetaan kasaan ja sytytetään riippuen tietenkin onko auto bensa vai dieselmoottorinen. dieselmoottorissa on yleensä palotila koverrettu mäntään.

Sylinterikansi irrotettuna



















Sylinterikannesta prempaa kuvaa














Sitten venttiilien purku ja kasaus. Kuvia ei työvaiheesta juurikaan ollut... Venttiilien irrotus tapahtui venttiilinpuristimella. Kansi asetettiin oikein puristin pöytään ja puristimme venttiilit irti yksi kerrallaan. Venttiilien uudelleenasennus tapahtui puristamalla venttiilit kasaan ja asettamalla lukkosokat paikalleen.


Keinuvivut irrotettuna
























Sen jälkeen aloimme tekemään sylinteri, mäntä ja akseli mittauksia. Työvälineitä olivat esimerkiksi heittokello, työntömitta ja mikrometri.



Sylinterin mittauksia





nokka-akselin mittauksia

Seuraavaksi irrotimme öljypohjan.

Öljypohja















Tämän jälkeen aloimme irroittamaan mäntiä ja kampiakseli. Mäntien avulla liike-energia johdetaan kampiakselille jonka kautta vaihteistolle jne. Männät liikkuvat siis sylinterissä edestakaisin järjestyksessä : 1. Imutahti 2. Puristus tahti 3. Työtahti 4. Pakotahti

Kampiakselin irrotusta






















 
Kampiakseli irrotettuna














Männät irrotettuna















 Tässä vaiheessa moottori oli täysin purettu joten levitimme osat lattialle siihen järjestykseen johon ne kuuluvat nimettyinä.



































1. Pakosarja                                   
2. Venttiilikoppa
3. Imusarja
4. Keinuvivut
5. venttiilin painimet
6. Nokka-akseli
7. Jakohihna
8. Sylinterikansi
9. Nokka-akselin hihnapyörä
10. jakohihnan kiristin
11. Sylinterilohko
12. kampiakselin hihnapyörä
13. Vesipumppu
14. Männät
15. Kiertokanget
16. öljysihti
17. Kampiakseli
18. Öljypohja

Moottorin kasaus alkoi eli osat paikalle päinvastaisessa järjestyksessä. Kasauksessa huomioon oli otettava oikeanlaiset kiristystiukkuudet ja kiristysjärjestykset. Alapuolella kuvia kasausvaiheesta ja koko projektista.

Mäntien paikalle asennusta

Jakohihna paikalle laitettuna

Moottori kasattuna

Moottorikasattuna + Ilmanputsari



Kannen kiristysjärjestys

Moottori kasattuna
Jakohihnan oikeinasennuskuva












Purkua ja kasausta
Purkua ja kausta

Kasauksen aloittamista

osat levällään
osat levällään









sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Tehtävä 6 Auton osat

Selostus auton eri osista

- Moottori
- Vaihteisto
- Ohjauslaitteet ja kojelauta
- Jarrut ja pyörät
- akku
- Pakoputkisto



Moottori

Moottori on auton voimanlähde josta saadaan energiaa polttamalla bensaa tai dieseliä. Moottorin liike-energia muutetaan pyörimisliikkeeksi kampiakselin avulla.

Kuvassa Auton 4 sylinterinen turbodieselmoottori


















Vaihteisto

Vaihteiston avulla voidaan siirtää tehoa ja muuttaa momentin ja pyörimisnopeuden suhdetta. vaihteistolla siis voidaan muuttaa välityssuhdetta.

Auton vaihteisto



















Kojelauta ja ohjauslaitteet

Auton ohjaamossa sijaitsee kojelauta johon kuuluu kaikki erilaset kytkimet ja mittaristot. Mittaristoon kuuluu yleensä lämpömittari, bensamittari, kierroslukumittari, nopeusmittari, erilaiset vikavalot ja ilmoitusvalot. Ohjauslaitteisiin kuuluu esimerkiksi ratti jos voidaan ohjata auton kulkusuuntaa.

Auton ohjaamo

















Jarrut ja pyörät

Jarrut ovat auton oleellinen osa. Niillä hallitaan auton kulkunopeutta hidastaessa. Autossa on jalkajarru ja käsijarru. Pyörät myös ovat auton oleellinen osa, niiden avulla auto voi liikkua.

Auton rengas

Jarrulevy ja jarrusatula































Akku

Akku on auton virtalähde (12V) jonka avulla auto voidaan käynnistää. Auton akku antaa virtaa startille joka pyörittää moottoria niin jotta saadaan aikaan palamisreaktio sylinterissä. Auto lataa akkua moottorin käydessä.

Auton akku



















Pakoputkisto

Sylinterissä syntyvät pakokaasut johdetaan pakoputkiston avulla auton takaosaan jotta ne eivät tulis ohjaamoon. pakoputkistossa on myös äänenvaimentimia ja katalysaattori joka vähentää päästöjä.


Pakoputkisto

Tehtävä 5 Ajoonlähtötarkastus



Ajoonlähtötarkastus on syytä tehdä varsinkin pitkälle matkalle lähdettäessä.

Tarkastettavat asiat.

- Moottoriöljy
- Jäähdytinneste
- jarru -ja kytkinneste
- Ohjaustehostimenöljy
- Lasinpesuneste
- Rengaspaineet ja renkaan kulutuspinta
- Polttoaineen määrä
- Valot
- Rekisteriote + katsastus
- Ensiapulaukku ja varoituskolmio


Moottoriöljyn määrä mittatikusta joka sijaitsee auton konepellin alla auton etuosassa. Öljytikkuun on merkitty öljyn ylä- ja alaraja. Öljyn määrä tulisi olla näisen kahden rajan välissä. Tarvittaessa öljyä voidaan lisätä öljykorkista joka sijaitsee moottorin päällä.




Jäähdytinnesteen määrä voidaan tarkistaa jäähdytinnestesäiliöstä joka sijaitsee yleensä  auton konepellin alla edestä katsottuna vasemmalla puolella. Säiliöön on merkitty nesteen ylä -ja alaraja. Nestettä lisätään tarvittaessa mutta on otettava huomioon jäähdytinnesteen laatu. Jäähdytinnestettä on kolmea eri väriä joten lisättävän nesteen väri tulee olla samaa kuin säiliössä olevalla nesteellä. Eri värejä ei tule sekoittaa keskenään.














Jarru -ja kytkinnesteen määrä tulee tarkastaa myös ennen ajoonlähtöä. Säiliöön on merkitty ylä -ja alaraja. Lisää tarvittaessa.



Ohjaustehostimenöljy kannattaa myös tarkistaa.Vähäinen öljy kuluttaa ohjaustehostinta ja saa sen pitämään ikävää ääntä. Muista aina lisätä vain ohjaustehostimelle tarkoitettua öljyä.



Lasinpesunestettä tulee myös lisätä jos se on vähissä. Auton toimivuuden kannalta se ei ole tärkeää mutta näkyvyyden kannalta se on. Muista lukea lasinpesunestepullosta taikka kanisterista oikeat sekoitussuhteet. Laimennettuna lasinpesunestettä riittää kauemmin. Lasinpesunestesäiliössä on myös merkattu ylä -ja alaraja.



Rengaspaineet ja kulutuspinta tulee myös tarkastaa. Rengaspaineiden tulee olla vähäisellä lastilla noin 2.2 baaria (bar). Tarkemmat tiedot rengaspaineista löytyy yleensä benstaluukun sisäpuolelta. Kesäenkaiden urasyvyys  tulee olla vähintään 1.6mm kun taas talvirenkaiden 3 mm.



Polttoaineen määrä kannattaa tarkistaa jotta ei jä jää autolla välille. Tarkistuksen voi suorittaa vilkaisemalla bensamittaria auton mittaristosta. E = EMPTY eli tyhjä ja F = FULL eli täysi. Tankkaa auto tarvittaessa.



Tarkista auton ajovalojen kuten vilkkujen,takavalojen,peruutusvalojen,jarruvalojen ja rekisterikilven valon toimivuus. Tarkistamalla valot voit välttyä kolarilta taikka esimerkiksi sakoilta. Valojen tulee aina toimia autoa ajettaessa.



Tarkista että sinulla on ajossa mukana rekisteriote josta voit myös tarkistaa seuraavan katsastuksen ajankohdan. Auto tulee katsastaa määräaikaan mennessä. Katsastamattomalla autolla ajosta voidaan rangaista sakoilla.








Tarkista myös että onko sinulla autossa mukana ensiapulaukku ja varoituskolmio. varoituskolmio ja ensiapulaukku sijaitsee auton peräkontissa.




Tehtävä 4 Auton korin puhdistus


Auton Pesu, sisäpuhdistus ja vahaus.

Tarvittavat työvälineet:

- (Painepesuri)
- Pesuaineet
- Vesisanko + harja + pesusieni
- Imuri
- Vaha
- Vaharättejä
- Kuivain
- Mikrokuituliina

Auton ulkopesu:

Ensin auton pintaan suihkutetaan pesuainetta, jonka jälkeen se pestään painepesurilla järjestelmällisesti. Sitten tarvitaan pesusieni ja pesuvettä ja aletaan hankaamaan auton pintaa ylhäältä alaspäin tietty osa kerrallaan esim. ensin katto ja ikkunoiden alareunaan asti. Sitten auton keskiosa ja sen jälkeen auton alaosa. pesun jälkeen auton täytyy kuivua jotta se voidaan vahata.































Auton vahaus:

Auton vahaaminen aloitetaan levittämällä vahaa vaharätillä pienelle alueelle kerrallan auton pintaan, kun vahaa on levitetty sen annetaan kuivua ja vaikuttaa hetken aikaa. Tämän Jälkeen otetaan puhdas vaharätti ja hinkataan pyörivin liikken vaha pois auton maalipinnasta. Näin saadaan auton maalipinta kiiltämään ja vettä / likaa hylkiväksi.






















Auton sisäpesu:

Ensinmäiseksi autosta viedään roskiin isoimmat roskat ja otetaan matot pois jotta ne voidaan pestä. Tämän jälkeen auto imuroidaan sisältä puhtaaksi. Seuraavaksi tarvitaan rätti ja sisätilan puhdistusainetta jota suihkutetaan muoveille (kojelauta yms. ) jonka jälkeen se hinkataan pois.





















Ikkunapesu:

Suihkuta ikkunanpesuainetta ikkunoille ja hinkkaa ikkuna kuivaksi mikrokuituliinalla pyörivin liikkein.