maanantai 30. toukokuuta 2016

Lyhenteet

ABS - Järjestelmä joka estää jarrujen lukkiutumisen jarruttaessa, näin säilytetään auton hallitavuus kovassakin jarrutuksessa. ABS järjestelmään kuuluu pääasiassa valvontatietokone joka ohjaa ABS jarrujen toimintaa ja ABS anturit jotka lukevat renkaan pyörimisnopeutta.

ESP - Ajonvakautusjärjestelmä joka korjaa kuljettajan ohjausvirheitä kuten yli - ja aliohjausta eli esimerkiksi vasemmalle kaarrettaessa mutkassa perän liukuessa alta järjestelmä jarruttaa oikeanpuoleista etupyörää ja säätelee moottorin vääntömomenttia. Järjestelmä voi olla yhteydessä ABS ja luistonestojärjestelmään

BAS - Jarruavustaja joka tunnistaa nopean jarrupainalluksen ja lisää jarruvoimaa jotta auton jarrutusmatka lyhenee.

EBD - Jarrujen tasausjärjestelmä joka tasaa auton eri pyörien jarrutusvoimaa painopisteen vaihtuessa mahdollisimman tasaiseksi.

ABD - Sähköisesti ohjattu tasauspyörästön lukitus tai jarruvoiman jako.

ASR - Tarkoitetaan järjestelmää autossa joka estää vetävien pyörien luistamisen kiihdyttäessä. Järjestelmällä pyritään saavuttamaan paras mahdollinen pito riippumatta alustasta.

DSTC - Ajonvakausjärjestelmä jolla tarkoitetaan autossa olevaa järjestelmää, joka korjaa kuljettajan tekemiä ohjausvirheitä. Ohjausvirheitä voivat olla esimerkiksi liian suuri kaarrenopeus, auton heittelehtimään lähteminen, perän luistoon lähteminen tai eturenkaiden puskeminen.
'Jarrujen alipainetehsotin


ABS Hydrauliyksikkö joka
estää jarrujen lukkiutumisen















ABS anturi









Alustan kunnon tarkastus

Alustan tarkistus aloitetaan nostamalla auto keskikorkeudelle ja kokeilemalla renkaista väljät nivelet pystysuunnassa, sivuttaissuunnassa ja pyöräyttämällä rengasta mahdollisten laakeririkkojen varalta.




















Tämän jälkeen auto voidaan nostaa ylös ja tarkistaa auton pohja/rakenteet silmämääräisesti mahdollisten ruostevaurioiden takia. Tarkastaa tulee myös iskunvaimentiemien eheys, jarruputkien eheys, jarrupalojen sekä jarrulevyjen kunto.













Seuraavaksi tulee tarkastaa puslien kunto ja nivelien välykset joita ei suoraan rengasta heiluttamalla voi huomata, näihin tarvitaan esimerkiksi vääntörauta avuksi. Esim kallistuksenvakaajan voi tarkistaa ottamalla siitä kiinni ja ravistamalla sitä.
Kallistuksenvakaajan välyksen testaus.
















































Iskarien kunto voidaan testata ravistimella ja jarrut jarrudynolla.

Jarrudyno + täristin

keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Levyjarrujen huolto

Auton levyjarrujen huolto

Aloitetaan irroittamalla rengas jotta päästään käsiksi levyjarruun. Tämän jälkeen laitetaan jarruletkupuristin jarruletkuun jotta nesteet eivät tule lattialle. Sitten voidaan irroittaa jarruletku satulasta kuten myös jarrusatula jarrukehdosta eli kannattimesta jossa satula on kiinnitettynä.

jarrulevy + satula
Jarrusatulan irroittamista





















<--- Kuvassa jarrusatula irroitettuna, jotta päästään poistamaan vanhat jarrupalat.  Tämän jälkeen voidaan irroittaa jarrukehto, jossa palat olivat paikalla.















Jarrupalat poistettuna

Jarrukehdon Irroittamista palojen poistamisen jälkeen.

















Jarrukehdon irroitus käy helposti sillä se on kiinni kahdella pultilla samoin kuin satula. Kehdon irroituksen jälkeen voidaan irroittaa jarrulevy vetämällä.




jarrukehto irroitettuna















Kun jarrukehto on irroitettu, voidaan aloittaa sen puhdistaminen. Aluksi irroitetaan liukutapit jarrukehdosta vetämällä ne pois. Sitten puhdistetaan esimerkiksi meisselin kärjellä taikka kaapimella jarrupalan kiinnityskohdat eli ruosteet pois jotta palat pääsevät elämään kehdossa. Sitten kun kehto on puhdistettu voidaan puhdistaa liukutapit esimerkiksi brake cleanerilla. Tämän jälkeen laitetaan liukupaloihin asennusrasvaa taikka kuparitahnaa.












Kun kehto ja liukutapit on puhdistettu voidaan jarrulevyä myös huoltaa esim hiomalla sen keskiön sisäreunat puhtaaksi jotta levy ei jää kantamaan kiinnitysvaiheessa. Levy voidaan myös vaihtaa tarvittaessa.

Huollon jälkeen jarrujen kasaus voi alkaa. Levy kiinni ---> jarrukehto kiinni ---> jarrupalat paikalle ---> jarrusatula kiinni jne.

 Jarrujen kiinnityksessä tulee kiristää jarrusatula,kehto ja liukutapit oikeaan momenttiin jotta voidaan varmistaa niiden kiinni pysyminen.

Jarrunesteiden vaihto / ilmaus

Auton jarrujen ilmaus romes s20 laitteella

Aloitetaan avaamalla jarrunestesäiliön korkki ja poistamalla sihti tarvittaessa.
Tämän jälkeen pyritään poistamaan jarrunestesäiliössä oleva jarruneste, tähän voidaan käyttää esimerkiksi käsipumppua. Sitten kaadetaan tilalle uutta jarrunestettä MAX merkkiin asti.

Käsipumppu jarrunesteen poistoa varten

















Seuraavaksi asetetaan oikeanlainen korkkiadapteri jarrunestesäililön korkin tilalle. korkissa on kiinni letku jonka avulla se voidaan liittää romes s20 laitteeseen.

Adapteri



















Tämän jälkeen korkin letku kiinnitetään romes s20 laitteeseen, jotta jarrujärjestelmä
voidaan ilmata.

Romes s20
Romes s20























Seuraavaksi varmistetaan että laitteen säiliössä on uutta jarrunestettä. Tämän jälkeen asetetaan jarrunestekannu jarrusatulan ilmausruuviin kiinni letkulla, jotta nesteet eivät valuisi lattialle. Sitten käynnistetään ilmauslaite ja samalla avataan ilmausruuvi jarrusatulasta. Romes s20 luo paineen jarrujärjestelmään jotta neste tulee pois avatusta ilmausruuvista. Muistathan ilmausjärjestyksen aloittamalla ilmauksen kauimmaisesta renkaasta, tässä tapauksessa takaa vasemmalta edestä katsottuna.

kuvassa jarrunestekannu

Sitten annetaan jarrunesteen valua kannuun, joka renkaan jarrusatulasta tulee valuttaa nestettä noin pari desilitraa jotta vanhat nesteet tulisivat pois jarrujärjestelmästä, kun nestettä on valutettu tarpeeksi siirrytään seuraavaan renkaaseen ja niin edelleen.

Lopuksi kun jokainen satula on ilmattu, voidaan laite irrottaa. Muista tarkastaa jarrunesteen määrä ennen ajoonlähtöä.

torstai 14. tammikuuta 2016

Moottorin purku ja kasaus

Aloimme purkamaan moottoria kolmen hengen ryhmässä.
Tästä kaikki alkoi. (Ford escort 1.6)


 


















 Ensiksi irrotimme imu -ja pakosarjan. Imusarjan irrotuksesta ei erillistä kuvaa ole mutta se irroitetaan hyvin samalla tavalla kuin pakosarja. Pakosarja kuljettaa sylinterissä syntyvät pakokaasut auton takaosaan pakoputkea pitkin ja se myös hiljentää ääntä äänenvaimentimien avulla. Imusarjan kautta tulee polttoaineilmaseos sylinteriin jossa se puristetaan ja sytytetään jotta siitä saadaan liike-energiaa.



Pakosarja
Imusarja

pakosarjan irrotusta




















Tämän jälkeen irrotimme jakohihnan ja venttilikopan. Jakohihnan avulla venttiilit liikuvat oikeaan aikaan, siksi pitääkin jakohihnan aojitus olla aina kohdalla. Venttiilikoppa suojaa venttiileitä ja pitää öljyn moottorin sisällä.



Venttiilikoppa
Jakohihna irti



















jakohihna paikalla




















Seuraavaksi vuorossa oli sylinterikannen irrotus. Sylinterikannessa on palotila jossa polttoaineilmaseos puristetaan kasaan ja sytytetään riippuen tietenkin onko auto bensa vai dieselmoottorinen. dieselmoottorissa on yleensä palotila koverrettu mäntään.

Sylinterikansi irrotettuna



















Sylinterikannesta prempaa kuvaa














Sitten venttiilien purku ja kasaus. Kuvia ei työvaiheesta juurikaan ollut... Venttiilien irrotus tapahtui venttiilinpuristimella. Kansi asetettiin oikein puristin pöytään ja puristimme venttiilit irti yksi kerrallaan. Venttiilien uudelleenasennus tapahtui puristamalla venttiilit kasaan ja asettamalla lukkosokat paikalleen.


Keinuvivut irrotettuna
























Sen jälkeen aloimme tekemään sylinteri, mäntä ja akseli mittauksia. Työvälineitä olivat esimerkiksi heittokello, työntömitta ja mikrometri.



Sylinterin mittauksia





nokka-akselin mittauksia

Seuraavaksi irrotimme öljypohjan.

Öljypohja















Tämän jälkeen aloimme irroittamaan mäntiä ja kampiakseli. Mäntien avulla liike-energia johdetaan kampiakselille jonka kautta vaihteistolle jne. Männät liikkuvat siis sylinterissä edestakaisin järjestyksessä : 1. Imutahti 2. Puristus tahti 3. Työtahti 4. Pakotahti

Kampiakselin irrotusta






















 
Kampiakseli irrotettuna














Männät irrotettuna















 Tässä vaiheessa moottori oli täysin purettu joten levitimme osat lattialle siihen järjestykseen johon ne kuuluvat nimettyinä.



































1. Pakosarja                                   
2. Venttiilikoppa
3. Imusarja
4. Keinuvivut
5. venttiilin painimet
6. Nokka-akseli
7. Jakohihna
8. Sylinterikansi
9. Nokka-akselin hihnapyörä
10. jakohihnan kiristin
11. Sylinterilohko
12. kampiakselin hihnapyörä
13. Vesipumppu
14. Männät
15. Kiertokanget
16. öljysihti
17. Kampiakseli
18. Öljypohja

Moottorin kasaus alkoi eli osat paikalle päinvastaisessa järjestyksessä. Kasauksessa huomioon oli otettava oikeanlaiset kiristystiukkuudet ja kiristysjärjestykset. Alapuolella kuvia kasausvaiheesta ja koko projektista.

Mäntien paikalle asennusta

Jakohihna paikalle laitettuna

Moottori kasattuna

Moottorikasattuna + Ilmanputsari



Kannen kiristysjärjestys

Moottori kasattuna
Jakohihnan oikeinasennuskuva












Purkua ja kasausta
Purkua ja kausta

Kasauksen aloittamista

osat levällään
osat levällään