torstai 17. elokuuta 2017

Automaattivaihteisto

Automaattivaihteistolla tarkoitetaan vaihteistoa joka vaihtaa vaihteet itse ilman kuljettajan apua, kun taas perinteisessä manuaalivaihteistossa täytyy kuljettajan itse vaihtaa vaihteet. Automaattivaihteisto valitsee itse oikean välityssuhteen kulloinkin vallitsevaan ajotilanteeseen. Sopiva välityssuhde aikaansaadaan tyypillisesti yhtä tai useampaa planeettapyörästöä käyttämällä. Planeettapyörästöjen osia lukitaan kitkapantojen- ja levyjen avulla toisiinsa. Automaattivaihteistoja on myös erilaisia mm. DSG = kaksoiskytkin, CVT = variaattori.

DSG eli kaksoiskytkinvaihteiston toiminta. Nimensä mukaisesti kaksoiskytkin vaihteisto sisältää kaksi kytkintä, toinen parittomille ja toinen parillisille vaihteille. Kaksoiskytkinvaihteiston yksi miellyttävä etu on että seuraava vaihde on valmiiksi kytkettynä ja valmiina vaihtumaan, joka tarkoittaa sitä että veto ei lopu vaihteenvaihdon yhteydessä vaan on lähes katkoton. Kaksoiskytkinvaihteisto ei tarvitse perinteisestä vaihteistosta tuttua momenttimuunninta joka tarkoittaa pienempää voimahäviötä liikkeelle lähdössä ja nopeampaa vaihtoa, tällöin taloudellisuus ja suorituskyky paranee.


DSG - vaihteisto


 CVT eli variaattorivaihteisto. CVT-vaihteistossa veto välitetään kiilahihnavariaattorin avulla, joka tarkoittaa että vaihteisto on portaaton. Portaattomalla vaihteistolla tarkoitetaan sitä, että vaihteistossa on loputon määrä välityksiä pienimmän ja suurimman välityksen välillä. Variaattorivaihteistossa kiilahihna on kahden kartion välissä joiden etäisyyttä voidaan säätää. CVT-vaihteisto on yleensä normaalia vaihteistoa taloudellisempi yksinkertaisemman tekniikan seurauksena.

CVT-vaihteisto (havainnollistamis muokattu)
CVT - vaihteiston välitys



















 Automaattivaihteiston huolto. Automaattivaihteiston huolto eroaa normaalista esimerkiksi öljynvaihdon yhteydessä. Useissa automaattivaihteistoijen öljynvaihdossa "huuhdellaan" laatikko uudella öljyllä niin kauan että läpi tuleva öljy on puhdasta, näin saadaan lika ja kulunut vanha öljy laatikosta pois. Manuaalivaihteistossa taas pelkkä öljynvaihto riittää. Joissakin vaihteistossa öljylle on suodatin joka tulee vaihtaa huollon yhteydessä kuten DSG - vaihteistossa.

Automaattivaihteiston vaihdekepin valintakirjaimet. 

P = PARK (parkki)
N = Neutral (vapaa)
D = Drive (ajovaihde eteen)
S = Sport (sport ajotila jolloin kiihdyttäessä moottorin kierrosluku kasvaa korkeammaksi ennen sueraavan vaihteen kytkeytymistä)
R = Reverse (peruutus)

Vaihdekeppi (automaatti)
Momenttimuuntimen toiminta.

Momenttimuunnin on automaattivaihteiston osa, joka sijaitsee kytkimen paikalla moottorin ja vaihteiston välissä. Momenttimuunnin on osa joka säätää portaattomasti momenttia. Momenttimuuntimen toiminta perustuu öljyyn eikä mekaanisiin osiin.
Momentinmuunnin välittää sitä enemmän vääntöä, mitä korkeammat kierrokset moottorissa on. Kuljettajan alkaessa kiihdyttää, momentinmuunnin jopa 2–3-kertaistaa väännön ja näin tehostaa auton kiihtymistä. Suurissa nopeuksissa vaihteisto pyörii lähes samaa nopeutta kuin kampiakseli. Koska nopeus ei ole täysin sama, osa energiasta menee hukkaan. Siksi momentinmuuntimessa on usein lukkokytkin, joka kytkeytyy kaikissa nopeuksissa taikka vain suurissa nopeuksissa.


Momenttimuunnin

keskiviikko 16. elokuuta 2017

Kaksoismassakytkin

Kaksoismassakytkimen toiminta.

Kaksoismassavauhtipyörä sijaitsee moottorin ja vaihdelaation välillä. Kytkinakselissa kiinni oleva kytkinlevy kytkeytyy toiselta puolelta moottorin kampiakselissa olevaan kaksoimassavauhtipyörään ja toiselta puolelta kytkimen paineasetelmaan. Kytkin yhdistää moottorin ja vaihdelaatikkon toisiinsa välittämällä kampiakselin pyörivän liikkeen vahdelaatikon kautta vetäville pyörille. Kytkimen tarkoitus on katkaista voimansiirto joka tapahtuu kytkinpoljinta painamalla. Kytkintä painamalla kampiakselin ja vaihdelaatikon välinen kytkentä irtoaa.

Kaksoismassakytkimen ja jäykän kytkimen ero.

Erona jäykkään kytkimeen kaksoismassavauhtipyörän tarkoitus on vähentää uusissa tehokkaissa diesel ja bensamoottoreissa käynnin aiheuttamaa värinää, vaihteiston rasitusta ja pienentää melua, joka kantautuu voimansiirrtosta ohjaamoon. Kaksoismassavauhtipyörä sallii myös auton talodellisemman käyttämisen matalilla kierroksilla.

Kaksoismassavauhtipyörän vaihto ''jäykkään'' vauhtipyörään

Vaihtamalla jäykän vauhtipyörän kaksoismassavauhtipyörän tilalle menetetään edellä mainittuja ominaisuuksia. Jäykkä kytkin kaksoismassakytkimen tilalla lisää huomattavasti vaihteiston rasitusta ja melua joka kantautuu voimansiirrosta ohjaamoon, myös ajo-ominaisuudet heikentyy huomattavasti esim kaupunkiajelussa. Jäykkä kytkin kasvattaa myös riskiä stefojen rikkoutumiseen joka saattaa johtaa kytkimen toimimattomuuteen stefojen vuodettua öljyä kytkinkoteloon. Myös vaihteisto ja laakerointi jotka eivät ole suunniteltu kestämään jäykän vauhtipyörän aiheuttamaa värinää kuluvat helpommin. Kulunut laakerointi aiheuttaa rasitusta vaihdelaatikon hammaspyörille joka johtaa rikkoutumiseen. Ei ole suositeltua vaihtaa kaksoismassavauhtipyörää jäykkään vauhtipyörään.


Kaksoismassavauhtipyörän kulumisen oireet.

Kaksoismassavauhtipyörä on kuluva osa. Kuluneen vauhtipyörän oire voi olla esimerkiksi suurella kuormalla tai vaihteella ajettassa täristäminen, taikka räminä ja kolistaminen tyhjäkäynnillä.


kaksoismassavauhtipyörä + paineasetelma

Kaksoismassakytkin koostuu kaksoismassavauhtipyörästä, kytkinlevystä ja paineasetelmasta. Paineasetelma on purettavissa sillä vauhtipyörän ja paineasetelman välissä on kytkinlevy.

Paineasetelma purettuna (vas. oikealle vauhtipyörä, kytkinlevy, paineasetelma)


 Kaksoismassavauhtipyörä koostuu sisemmästä ja ulommasta osasta sillä sen sisällä on jousia jotka vastaanottavat moottorin aiheuttamia värinöitä. Kaksoismassavauhtipyörän kunnon voi arvioida painelemalla ja liikuttamalla esim sisempää osaa ja koittamalla vauhtipyörän välyksiä.

Kaksoismassakytkimen / Jäykän kytkimen asennus paikoilleen.

Kaksoismassakytkimen kuten Jäykän kytkimen kytkinlevy tulee keskittää paineasetelmaa paikalle kiinnittäessä. Keskitys tapahtuu seuraavanlaisesti:

- Aseta kytkinlevy vauhtipyörään.
- Aseta paineasetelma oikealle kohdalle kytkinlevyn päälle vauhtipyörään. (ohjurit)
- Kiristä pultteja mutta ei liikaa jotta kytkinlevyn on mahdollista vielä liikkua.
- Aseta keskitystyökalu oikeaoppisesti paikoilleen.
- Keskitä kytkinlevy.
- Kiristä pultteja vähän kerrallaan jotta kytkinlevy pysyisi paikoillaan.
- Tarkista silmämääräisesti että kytkinlevy on keskellä
- Kiristä pultit oikeaan kireyteen.

Keskitystyökalun toiminta.

Keskitystyökalu laitetaan paikoilleen paineasetelman puolelta ja laajenevan pään on takoitus mennä vauhtpyörän keskellä olevaan reikään. Kun keskitystyökalu on paikoillaan voidaan sitä alkaa kiristämää jotta reiässä oleva pää laajenisi ja saisi asetelman pysymään paikoillaan.

Keskittämisen tarkoitus.

Keskittäminen auttaa vaihdelaatikon paikalle asennuksessa jotta akselit saataisiin paikoilleen ilman suurempia mutkia. Keskittäminen voidaan tehdä myös silmämääräisesti.


Keskitystyökalu

Keskitystyökalu paikoillaan

Vetoakselin nivelen / suojakumin vaihto

Vetoakselin nivelen taikka suojakumin vaihtaminen. (kyseisessä tehtävässä vetoakseli irrallaan, uloimman nivelen purkaminen kasaaminen.

Halutessasi vaihtaa vetoakselin uloimman nivelen taikka suojakumin sinun tulee irroittaa vetonivel ensiksi pyörännavasta. Toimenpide on yksinkertainen mutta, jokseenkin hankala ja tietenkin erilainen autosta riippuen. Tässä tapauksessa vetoakseli on irrallaan.

Irrallinen vetoakseli

Aluksi tulee irroittaa vetoakselin suojakumin kiristyspannat (tässä tapauksessa uloimman nivelen).
suojakumin irroituksen jälkeen voidaan todeta onko nivel kiinnitetty ulkoisella sokalla vaiko sokalla joka sijaitsee akselin ja nivelen booreissa sisäpuolella. Tämän vetoakselin nivelet ovat kiinni ulkoisella sokalla.  Tämänkaltainen nivel on mielestäni helpompi irroittaa, sillä sokkaa tulee levittää aukipäin samalla vetäen  niveltä ulospäin, jos nivel ei irtoa voi sakkaa levittäessä yrittää naputtaa niveltä vasaralla ulospäin varoen vahingoittamasta niveltä ellei tilalle tule uutta.

 Toisessa tapauksessa jos sokka on nivelen keskivaiheilla sisäpuolella akselin ympärillä voi niveltä yrittää irroittaa siihen tarkoitetulla ulosvetäjällä taikka hieman jykevämmällä vasaralla. (jälkimmäinen todettu toimivaksi.)


Kuvassa näkyvillä ulkoinen sokka.

Saatuasi irroitettua nivelen niin voit seuraavaksi puhdistaa nivelen puhtaaksi vanhasta rasvasta ja laittaa akselille uuden suojakumin riippuen minkä haluat uusia. Niveltä uusiessa on järkevää vaihtaa suojakumi samalla jotta uutta niveltä ei tarvisi heti alkaa irroittamaan rikkoutuneen suojakumin takia. Jos haluat purkaa nivelen atomeiksi ja puhdistaa sen jälkeen niin nivelen sisäskoolin irroitus tapahtuu irroittamalla yksi kuula nivelestä kerrallaan kääntämällä nivel eri ääriasentoihin, jotta kuulat mahtuvat tulemaan ulos.




vetonivel irroitettettuna
vetonivel purettuna


 Puhdistettuasi nivelen voit kasata sen. Kasaamisen yhteydessä nivelen voirasvata jotta rasva pääsee jokapaikkaan, mutta rasvaus onnistuu yhtähyvin myös nivelen paikalle asettamisen jälkeen, kunhan on huolellinen että rasva tunketuu joka paikkaan. Niveltä on hyvä ''muljutella'' asentamisen jälkeen jotta rasva leviää niveleen. Vetonivel tulee rasvata siihen tarkoitetulla rasvalla.


Nivel rasvattuna

Tämän jälkeen voidaan suojakumi ja veto nivel asettaa paikoilleen. Paikalle laittaessa tulee muistaa asettaa myös sokka paikalleen.



Seuraavksi suojakumi voidaan kiinnittää paikalle esim reikäpantojen avulla, joita tulee yleensä uuden suojakumin mukana.

Vetonivel paikalle asennettuna
(toinen panta suojakumin ympäriltä puuttuu)


 Nyt vetoakseli on valmis asennettavaksi paikoilleen.